KLAUZULA INFORMACYJNA
O PRZETWARZANIU DANYCH OSOBOWYCH

 

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), informuję o zasadach przetwarzania danych osobowych oraz o przysługujących prawach z tym związanych.

  1. Administratorem danych osobowych przetwarzanych w Ośrodku Pomocy Społecznej w Nowogródku Pomorskim jest Dyrektor Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowogródku Pomorskim.

 

  1. Kontakt: Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowogródku Pomorskim, ul. Szkolna 3, 74-304 Nowogródek Pomorski, tel. 95 747 17 39, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

  1. Do kontaktów w sprawie ochrony danych osobowych został wyznaczony inspektor ochrony danych, z którym można się kontaktować wysyłając e-mail na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

  1. Administrator danych osobowych przetwarza dane osobowe na podstawie obowiązujących przepisów prawa, zawartych umów oraz na podstawie udzielonej zgody.

     Podanie danych osobowych jest obowiązkowe, w sytuacji gdy przesłankę przetwarzania danych osobowych stanowi przepis prawa lub zawarta między stronami umowa.

 

  1. Dane osobowe przetwarzane są w celu/celach:
  2. a) wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na administratorze,
  3. b) realizacji umów zawartych z kontrahentami Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowogródku Pomorskim,
  4. c) w pozostałych przypadkach dane osobowe przetwarzane są wyłącznie na podstawie wcześniej udzielonej zgody w zakresie i celu określonym w treści zgody.

 

  1. W związku z przetwarzaniem danych w celach, o których mowa w pkt 5 odbiorcami danych osobowych mogą być:
  2. a) organy władzy publicznej oraz podmioty wykonujące zadania publiczne lub działające na zlecenie organów władzy publicznej, w zakresie i w celach, które wynikają z przepisów powszechnie obowiązującego prawa,
  3. b) inne podmioty, które przetwarzają dane osobowe na podstawie umów podpisanych z Administratorem

 

  1. Dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celów określonych w pkt 5, a po tym czasie w zakresie wymaganym przez przepisy powszechnie obowiązującego prawa.

 

  1. Osobie, której dane dotyczą przysługują następujące uprawnienia:
  2. a) prawo dostępu do danych osobowych, w tym prawo do uzyskania kopii tych danych,
  3. b) prawo do żądania sprostowania danych osobowych (w przypadku gdy dane są nieprawidłowe lub niekompletne),
  4. c) prawo do żądania usunięcia danych osobowych (tzw. prawo do bycia zapomnianym),
  5. d) prawo do żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
  6. e) prawo do przenoszenia danych,
  7. f) prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych

 

  1. W przypadku gdy przetwarzanie odbywa się na podstawie zgody osoby, której dane dotyczą, przysługuje jej prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie. Cofnięcie to nie ma wpływu na zgodność przetwarzania, którego dokonano przed cofnięciem zgody.

W przypadku powzięcia informacji o niezgodnym z prawem przetwarzaniu danych osobowych, osoba której dane dotyczą ma prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego - Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych

  1. Dane mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą profilowane.

 

 

Administrator